Gönüllülüğün ‘e’ Hali

Elif Melis Arslan
4 min readMar 5, 2021

--

Gönüllülük kavramını herhangi bir arama motoruna yazdığınız zaman genellikle aldığınız ilk cevap: “Kişinin maddi bir karşılık beklemeden ya da çıkar amacı olmadan gerçekleştirdiği faaliyet.” olarak karşınıza çıkar. Gerçekte ise gönüllülük dediğimiz kavram herhangi bir tanıma sığmacayacak kadar derin olan bir aydınlanmadan ibarettir. Gönüllülük kişinin özgür iradesi ile toplumun genelinin iyiliği için yapılan ve maddi menfaatten uzak olan çalışmalardır. Bu çalışmalar kimi zaman bir çocuğa kimi zaman bir hayvana kimi zaman da bir yaşlıya karşılıksız uzanan eldir. Bu durumun hem kişiye hem de toplum üzerinde sağladığı yarar tartışılamayacak kadar büyük.

Türkiye’de STK (Sivil Toplum Kuruluşu) sayısındaki yaşanan artıştan dolayı STK’ların sahip olduğu hem üye hem de gönüllü sayısı da artışa geçmiştir. Tüm bunlara rağmen ne yazık ki ülkemizdeki gönüllülük düzeyi halen düşüktür. Dünya Bağış Endeksi, Türkiye’deki katılım düzeyi hakkında bir gösterge sunmaktadır. Bu göstergeye göre Türk halkının yüzde 10’u para bağışı yaparken, sadece yüzde 4’ü gönüllü faaliyetlere katılmaktadır.

Pek çok insan gönüllülüğe katılmamasının ardından sonu gelmez bahaneler sıralamaktadır. Özellikle 2020 yılında hayatımızın orta yerine bir su balonu gibi düşerek, hepimizi sudan çıkmış balığa çeviren pandemi dönemiyle birlikte pek çok sivil toplum kuruluşu çevrimiçi gönüllük kavramını öne çıkarttı. İnsanların, gönüllülük yapmasına engel olduğunu düşündüğü ulaşım sıkıntısı, zaman sorunu veya diğer engellerin ortadan kaldırılarak sadece bilgisayar ekranınızdan, oturduğunuz yerde başka hayatlara veya canlılara dokunmanıza olanak sağladı. Hala pek çok kişi bu fırsattan haberdar değil. Biz gönüllülerin en çok istediği şeylerden biri bu sihirli gücü herkese yaymak. Eğer sizde bize katılmak ve gönüllülüğün ‘e’ halini yaşamak istiyorsanız aşağıda sizlerle paylaştığım STK’lar tam da size göre!

Unutma! Sen yoksan biz 1 kişi eksiğiz…

1)SosyalBen Vakfı:

SosyalBen Vakfı, kurucusu Ece Çiftçi’nin henüz 14 yaşındayken, dünyada ve Türkiye’de ulaşılmadık tek bir çocuk kalmaması amacıyla başlattığı çalışmaların bugünkü vücut bulmuş hali. Vakfın asıl amacı, dezavantajlı bölgelerde yaşayan 7–13 yaş arası çocukların yeteneklerini keşfetmelerini ve geliştirmelerini amaçlayan; bu amaç doğrultusunda da onların kişisel gelişimlerine katkı yapan ulusal ve uluslararası düzeyde saha ve eğitim çalışmaları gerçekleştirmektir. Temmuz 2009’a dayanan bu serüven bugün hem üniversite öğrencilerinden oluşan topluluk gönüllüleriyle hem de tüm yaş ve meslek gruplarından oluşan e-gönüllüleriyle birlikte kocaman bir aile. E-gönüllülük kavramını ilk kez Mart 2020’de hayata geçiren vakıf, bünyesine kattığı bu yeni nesil gönüllülerle birlikte hem çocuklar için hem de vakfın diğer gönüllüleri için yararlı olan atölyeler gerçekleştiriyor. Daha detaylı bilgi almak için vakfın sayfasını inceleyebilirsiniz.

http://www.sosyalben.com/

Görsel: sosyalben.com

2)TOG(Toplum Gönüllüleri Vakfı):

2002 yılında kurulan Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın vizyonu; gençlerin öncülüğünde, yetişkinlerin rehberliğinde toplumsal barış, dayanışma ve değişimi sağlamak. Bu vakıf gençlerle birlikle çeşitli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirerek; çevresindeki sorunlara çözüm üretebilen, kendine güvenen, girişimci ve duyarlı bir gençliğin oluşumuna katkıda bulunmak istiyor. TOG vakfı pandemiden önce çoğunlukla gençlik toplulukları veya okul kulüpleriyle faaliyet gösterirken artık pandemi ile birlikte çevrimiçi gönüllüğe de adım attı. Vakfın websitesi üzerinden başvuru yapmanızın ardından daha önce belirlenmiş olan tarihlerde oryantasyon eğitimi düzenliyorlar. Bu eğitim esnasında sizlere proje gerçekleştirebileceğiniz 2 seçenek sunuluyor. Dilerseniz daha önce başlamış ve hali hazırda bir ekip tarafından yürütülen projelere dahil olabiliyorsunuz veya size verdikleri pano üzerinden kendi projenizi oluşturabiliyorsunuz dilerseniz de fikir aşamasında olan yeni projelere dahil olabiliyorsunuz. Detaylı bilgi almak için TOG vakfının resmi internet sitesini inceleyebilirsiniz.

https://www.tog.org.tr/

Görsel: tog.org.tr

3-UN Volunteers-Birleşmiş Milletler Gönüllüleri(UNV) Çevrimiçi Gönüllülük Programı:

Birleşmiş Milletler Gönüllüleri (UNV) programı, dünya genelinde gönüllülük aracılığıyla barışa ve kalkınmaya katkıda bulunmaktadır. Oluşturdukları çevrimiçi gönüllülük imkanıyla çeşitli kuruluşların ve gönüllülerin dünyanın her yerinden, herhangi bir cihazdan sürdürülebilir kalkınma zorluklarını ele alabilmeleri için ekip oluşturmasına imkan sağlıyor. Hızlı, kolay ve etkili olan bu gönüllülük tarzıyla birlikte yetenekli ve tutkulu olan bireylerin sürdürülebilir kalkınma hedefleri için çalışan kuruluşlarla birlikte çevrimiçi güçlerini birleştirdiklerinde herkesin kazanacağını söylüyorlar. Ocak 2020’den beri aktif olan çevrimiçi gönüllülük hizmeti, tamamen ücretsiz bir programdır. Program bünyesinde; çeviri, araştırma, yazma ve düzenleme, sosyal yardım ve savunma gibi pek çok başlık altında projeler ile karşılaşmak mümkün. Sizde bu projelerden birine dahil olabilir, gönüllülüğün ‘e’ hali ile sosyal fayda sağlayabilirsiniz. Detaylı bilgi almak için “UN Volunteers” resmi sitesini inceleyebilirsiniz.

https://www.onlinevolunteering.org/en

Görsel: onlinevolunteering.org

BONUS: e-Gönüllü

Gönüllülük gibi güzel bir kavramdan bahsetmişken bu yolda adım atmaya çalışan girişimleri de desteklememek olmaz. “e-Gönüllü” girişimi de yine pandemi dönemiyle birlikte hayatımıza katılan bir sosyal girişim. Bu girişimin amacı STK’lar ile gönüllü olmak isteyen kişileri bir dijital platform aracılığıyla bir araya getirerek online gönüllülük sistemini sağlamak ve teknoloji iş birlikleriyle birlikte sivil toplum kuruluşlarının da dijitalleşme süreçlerine destek olmak. Bünyesinde hali hazırda pek çok online gönüllülük başvurusu mevcut. Detaylı bilgi almak için “e-Gönüllü” websitesini inceleyebilirsiniz.

https://egonullu.com/

Görsel: egonullu.com

Kaynakçalar:

www.undp.org › docs › mdgs › Turkiyedegonulluluk

--

--